De behandeling wordt voorafgegaan door een psychodiagnostische fase met als doel om, in overleg met jou, tot een op maat gesneden behandelplan te komen. Als het nodig is, kan deze fase aangevuld worden met een uitgebreider psychologisch onderzoek. Over het algemeen zullen er twee sessies plaatsvinden in het kader van diagnostiek. In deze sessies zal ook de zorgvraagtypering worden vastgesteld en een behandelplan worden opgesteld. Hierin word jij als cliënt actief betrokken om samen tot een passend plan te komen. Ter voorbereiding hierop kun je gebruik maken van de website over samen beslissen in de zorg; begineengoedgesprek.nl.
De zorgvraagtypering is een indeling van groepen patiënten aan de hand van de hoeveelheid en de ernst van hun klachten en problemen en is een hulpmiddel bij het bepalen hoeveel zorg iemand nodig heeft. Elke patiënt is uniek. Maar verschillende patiënten hebben wel gemeenschappelijke kenmerken.
In de vrijgevestigde praktijk worden met name patiënten behandeld met zorgvraagtype 1 tot en met 8. Over het algemeen geldt dat de zorgvraagtypen 1 tot en met 4 (soms 5) in de generalistische basis-ggz worden behandeld, de zorgvraagtypen 5 tot en met 8 in de gespecialiseerde ggz. Bij psychologenpraktijk Oker worden alleen zorgvraagtype 1-4 behandeld aangezien wij alleen generalistische basis GGZ aanbieden.
De zorgvraagtypering wordt gedaan door de behandelaar. Hiervoor wordt een vragenlijst gebruikt; genaamd HONOS+. Deze vragenlijst wordt door ons zelf ingevuld aan de hand van jouw klachten en problemen.
Op basis van de antwoorden op de HONOS+ bepaalt de behandelaar welk zorgvraagtype het beste bij de klachten en problemen past. Dat geeft informatie over de verwachte behandelinzet en dit moet ook op de factuur van de behandeling vermeld worden.
De zorgvraagtypering is niet hetzelfde als het behandelplan. Het behandelplan geeft weer welke behandeling er met jou afgesproken wordt op grond van de diagnose en de doelen die we samen afspreken en welke inzet we van jou verwachten. Dit behandelplan wordt aan het einde van de fase van diagnostiek helder gecommuniceerd (mondeling en schriftelijk). Ook wordt besproken of behandeling van de klachten / problematiek binnen verzekerde zorg valt (verdere uitleg hierover: zie onder kosten).
Het doel van de behandeling is het verminderen van jouw klachten en/of problemen door middel van het aanleren en/of vergroten van vaardigheden en het vergroten van inzicht, waarna weer zo adequaat mogelijk gefunctioneerd kan worden en terugval in de toekomst voorkomen kan worden.
De psychologen van Oker werken vanuit een cognitief gedragstherapeutisch (CGT) kader en verrichten individuele ambulante behandelingen binnen de GBGGZ voor o.a.:
Wij doen geen behandelingen in de Specialistische GGZ (SGGZ) en behandelen geen verslaving en eetproblematiek.
In het geval van traumagerelateerde problematiek maken we meestal gebruik van EMDR.
Wanneer aangeleerde, dieperliggende patronen een duidelijke rol spelen in de (terugkerende) klachten en/of problemen, kunnen we gebruik maken van te technieken uit de schematherapie.
E-health kan ingezet worden ter ondersteuning en/of aanvulling van de behandeling. Dit in de vorm van digitale informatie, interactieve huiswerkopdrachten en/of ondersteunende apps. Digitale sessies zijn zeker ook een optie bij onze praktijk.
We hebben een open, transparante werkwijze waarin korte lijnen met andere zorgverleners worden nagestreefd. Overleg met de huisarts of bedrijfsarts is (met toestemming) altijd mogelijk. Betrekken van partner/naasten past eveneens in deze werkwijze. Dit doen wij door de mogelijkheid te bieden aanwezig te zijn tijdens één (of meer) sessie(s) en indien gewenst een partner of andere naaste een actieve rol te laten innemen in de interventies.
Er zal halverwege de behandeling en/of wanneer nodig een evaluatie plaatsvinden waarin het behandelplan eventueel aangepast kan worden. Indien verdere doorverwijzing toch nodig is naar de Specialische GGZ (SGGZ) werken wij samen met GGZ Verum.
Bij gedragstherapie ligt de nadruk op het wijzigen van gedragspatronen die emotionele problemen in stand houden. Bij cognitieve therapie ligt de nadruk op het wijzigen van ireele, niet helpende manieren van denken die mensen kunnen hanteren. Cognitieve gedragstherapie combineert deze beide vormen en richt zich vooral op moeilijkheden die in het heden spelen. De therapie stoelt op een open en gelijkwaardige samenwerkingsrelatie tussen therapeut en cliënt. De therapeut werkt met oefeningen en huiswerk. De behandelingen zijn klacht- of probleemgericht en kortdurend van opzet.
Meer lezenEMDR is een therapie voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van een traumatische ervaring, zoals een ongeval, seksueel geweld of een geweldsincident. Veelvoorkomende klachten zijn herinneringen aan de schokkende gebeurtenis die zich blijven opdringen, waaronder angstwekkende beelden (herbelevingen, flashbacks) en nachtmerries. Andere klachten die vaak voorkomen zijn schrik- en vermijdingsreacties. Men spreekt dan meestal van een ‘posttraumatische stress-stoornis’ (PTSS). EMDR is bedoeld voor de behandeling van mensen met PTSS en, indien geindiceerd, andere traumagerelateerde klachten.
Meer lezenSchematherapie is een vorm van psychotherapie die oorspronkelijk ontwikkeld is voor mensen met ernstige psychische stoornissen, zoals een persoonlijkheidsstoornis. De behandeling duurt in dat geval relatief lang en vindt plaats in de Specialistische GGZ (SGGZ). Schematherapeutische technieken kunnen ook korterdurend, in de Generalistische Basis GGZ (GBGGZ), toegepast worden, wanneer er sprake is van mildere, maar wel terugkerende negatieve patronen in de manier waarop je met jezelf en de wereld om je heen omgaat.
Schematherapie helpt je de oorsprong van die patronen te doorgronden en te veranderen. Je leert voelen wat je behoeften en grenzen zijn en je leert hier op een gezondere manier voor op te komen. Hierdoor verandert niet alleen je gedrag, maar veranderen ook je gedachten en gevoelens.